[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-k6gwyxdh’ admin_preview_bg=”]

Informacije o uporabi spletnih piškotkov

Osnovne informacije

Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES. Odločbe novega zakona so se pričele uveljavljati z dnem 15.6.2013 in veljajo za vse spletne strani, ki na kakršen koli način za svoje delovanje uporabljajo spletne piškotke in podobne tehnologije. V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika. Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega, pa vendar so uporabniki s takimi tehnologijami na splošno zelo slabo seznanjeni, prav tako tudi z orodji, s katerimi je piškotke mogoče upravljati.

Kaj so spletni piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Seznam spletnih piškotkov spletne strani naturalloghouse.si

Tudi spletna stran naturalloghouse.si, na kateri se nahajate, za svoje delovanje uporablja spletne piškotke. Spodaj je prikazan seznam vseh spletnih piškotkov, ki jih spletna stran uporablja ter obrazložitev njihovega namena. Navedene so tudi morebitne tretje osebe, ki preko spletne strani naturalloghouse.si lahko servirajo piškotke.

Piškotek
Namen piškotka
Upravljalec
Trajanje
1P_JARStatistikanaturalloghouse.si30 dni
ANIDNapredno oglaševanjegoogle.com10 let
APISIDNapredno oglaševanjegoogle.com2 leti
CONSENTNapredno oglaševanjegoogle.com18 let
HSIDNapredno oglaševanjegoogle.com 2 leti
NIDNapredno oglaševanjegoogle.com180 dni
SAPISIDNapredno oglaševanjegoogle.com2 leti
SIDNapredno oglaševanjegoogle.com2 leti
SIDCCNapredno oglaševanjegoogle.com90 dni
SSIDNapredno oglaševanjegoogle.com2 leti
__Secure-Statistikagoogle.comdo 2 leti
_gaStatistikanaturalloghouse.si2 leti
_gidStatistikanaturalloghouse.si1 dan
_icl_current_admin_language_za optimalen prikaz spletnega mestanaturalloghouse.si1 dan
_icl_current_languageza optimalen prikaz spletnega mestanaturalloghouse.si1 dan
cookie_notice_acceptedVtičnik za sprejetje uporabe piškotkov na tej spletni straninaturalloghouse.si1 mesec
gadwp_wg_default_Statistikanaturalloghouse.si1 leto
wordpress_Ob prijavi v sistem se ustvarijo piškotki za seje prijavljenih uporabnikovnaturalloghouse.siseja
wp-settings-Piškotek prilagodi pogled straninaturalloghouse.si1 leto

Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene. [/av_textblock]